Σελίδες

Wednesday, March 26, 2014

Ταξίδι στην Ιαπωνία! Ένα ωραίο αρθράκι από τον "Greek Gaijin"

Μην ακούτε αυτά που λένε. Το ταξίδι στην Ιαπωνία μπορεί να σας βγει οικονομικό, αρκεί να μην πάτε σε ταξιδιωτικό γραφείο. Έχω πάει 5 φορές, δουλεύοντας part time. Είναι εφικτό με λίγη οικονομία.Πρώτα απ’όλα πρέπει να σκεφτείτε πόσο καιρό θέλετε να κάτσετε στην Ιαπωνία. Έτσι θα διαμορφωθεί και το budget.
Για 20 μέρες περίπου θα χρειαστείτε 2000-3000 ευρώ (περιλαμβάνονται αεροπορικά στο ποσό). Αν πάτε με  2000 ευρώ στο μυαλό θα πρέπει να κάνετε τρελή οικονομία. Με 3000 θα είστε άνετα, και θα κάνετε και ψώνια. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το ταξίδι μας.


Πρώτο βήμα: 
Τα αεροπορικά εισιτήρια.
Οι καλύτερες περίοδοι για να πάτε στην Ιαπωνία είναι:
1. Περίοδος Χανάμι Τέλη Μαρτίου – μέσα Απριλίου. Είναι η περίοδος που ανθίζουν οι κερασιές σε όλη τη χώρα, και πραγματικά είναι απίστευτα.
2. Περίοδος Momijigari Μέσα Νοεμβρίου – Αρχές Δεκεμβρίου. Τα φύλλα στα περισσότερα φυλλοβόλα δέντρα παίρνουν αποχρώσεις του πορφυρού. Υπάρχουν πολλά κατακόκκινα τοπία. Αν ταξιδέψετε σε μια από αυτές τις 2 περιόδους, δεν θα χάσετε. Τα αεροπορικά θα κοστίσουν 800-900 ευρώ με επιστροφή (αν πετάτε για Οσάκα η Τόκυο), και καλό είναι να τα κλείσετε 3 μήνες τουλάχιστον πριν το ταξίδι. Έτσι θα γλιτώσετε τουλάχιστον 200 ευρώ, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η ημερομηνία της πτήσης. 

Οι πιο φτηνές αεροπορικές είναι η Qatar Airways και η Turkish Αirlines. Οι υπόλοιπες για κάποιο λόγο παραείναι ακριβές για την Ιαπωνία. Εγώ προτείνω την Qatar Airways, καθώς αυτήν χρησιμοποιώ τόσα χρόνια, έχει καλή εξυπηρέτηση και καλό προσωπικό. Μια στο τόσο και η Thai Airways κάνει καλές προσφορές, οπότε να το τσεκάρετε. Επίσης, καλό είναι να κλείσετε εισιτήρια για Οσάκα και όχι Τόκυο. Η Οσάκα βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, και θα μπορείτε να επισκεφτείτε το Κυότο, τη Νάρα, το Κόμπε, και άλλες όμορφες πόλεις που είναι πολύ κοντά. Φυσικά, θα μπορείτε να πάτε και στο Τόκυο με τρένο. Προτείνω το ταξίδι σας να μην διαρκέσει λιγότερο από 14 μέρες καθαρές (εννοώ 14 μέρες χωρίς να υπολογίζουμε τις 2 που χάνονται στο πήγαινε-έλα, 16 δηλαδή), καθώς οτιδήποτε λιγότερο θα καταστήσει το ταξίδι ασύμφορο.

Δεύτερο βήμα: 
Διαμονή.
Μετά από τα αεροπορικά εισιτήρια ήρθε η ώρα να κλείσετε και τα ξενοδοχεία. Καλό είναι να μην το αφήσετε μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς μετά μπορεί να μην βρείτε φτηνό δωμάτιο. Γενικά τα ξενοδοχεία στην Ιαπωνία είναι ακριβά. Στο κέντρο του Τόκυο, μια τρύπα λίγων τετραγωνικών μπορεί να κοστίσει και 70 ευρώ την ημέρα. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που τα δωμάτιά τους δεν έχουν τουαλέτα και μπάνιο, και πρέπει να χρησιμοποιείτε τις κοινόχρηστες.
                                                                 Οπότε προσοχή στο τι κλείνετε!

Εγώ είμαι της άποψης ότι καλύτερα να κάνει κάποιος οικονομία στα ξενοδοχεία και να χρησιμοποιήσει αλλού τα λεφτά. Δεν χρειάζεται να πας σε 4-5 αστέρων ξενοδοχείο. Έτσι και αλλιώς θα είσαι εκεί μόνο το βράδυ. Όποιος φυσικά δεν έχει θέμα χρημάτων, δεν χρειάζεται να αγχώνεται.
Εδώ θα σας δώσω μερικά link για φτηνά ξενοδοχεία στην Οσάκα.
Μόλις φτάσετε στην Ιαπωνία, θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα χαρτί με τη διεύθυνση διαμονής σας στην Ιαπωνία, τα χρήματα που διαθέτετε κλπ. Οπότε να έχετε και τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σε ένα χαρτάκι.Όπως είπα και πριν, καλό είναι να πάτε Οσάκα και όχι Τόκυο. Από την Οσάκα έχετε ευκολότερη πρόσβαση σε όλη τη χώρα. Έχω γυρίσει σχεδόν όλη τη χώρα, φεύγοντας το πρωί από Οσάκα και γυρνώντας το βράδυ. Έτσι, δεν χρειάζεται να κλείνετε ξενοδοχεία σε άλλες πόλεις. Το shinkansen (bullet train) πραγματικά εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Και το ξενοδοχείο που χρησιμοποιώ στην Οσάκα είναι αυτό: HOTEL CHUO. Έχει δωμάτια μονόκλινα χωρίς τουαλέτα και δίκλινα για 2 άτομα με τουαλέτα και μπάνιο. 20 ευρώ κοστίζει το δωμάτιο χωρίς τουαλέτα. Το δίκλινο με τουαλέτα κοστίζει 50 ευρώ, οπότε καλό είναι να κάνετε το ταξίδι με κάποιο δεύτερο άτομο. Θα σας βγει στα 500 ευρώ για 20 μέρες το άτομο. Καλή τιμή. Για να έρθετε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο από το αεροδρόμιο του Kansai, παίρνετε την ταχεία γραμμή (Kaisoku) και κατεβαίνετε στο σταθμό Shin-Imamiya. Από εκεί είναι 1 λεπτό περπάτημα μέχρι το ξενοδοχείο. Το εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 8 ευρώ. Για όσους τώρα διαθέτουν χρήματα και δεν φοβούνται να τα χαλάσουν, θα τους πρότεινα να πάνε σε ryokan. Πρόκειται για παραδοσιακά ξενοδοχεία, όπου θα αισθάνεστε σαν να είστε στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα. Οι τιμές κυμαίνονται από 90 – 250 ευρώ τη βραδιά.  Αξίζει να μείνετε μια βραδιά για την εμπειρία.

Αφού ξεμπερδέψατε με τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία, έμεινε κάτι τελευταίο που πρέπει να γίνει. Τώρα πλέον έχετε αποφασίσει πόσες μέρες θα μείνετε στην Ιαπωνία.
Τρίτο βήμα:
Μετακίνηση
Πρέπει να αγοράσετε ένα JR Rail Pass. Πρόκειται για μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών με shinkansen, τα γνωστά bullet train. Με αυτή τη κάρτα θα μπορείτε να τρώτε πρωινό στο Κυότο, μεσημεριανό στη Χιροσίμα και να είστε πίσω στην Οσάκα μέχρι το βράδυ. Θα μπορείτε να γυρίσετε και να δείτε όλη τη χώρα. Τα JR Passes μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο ξένοι τουρίστες εκτός Ιαπωνίας, καθώς δεν πωλείται εντός Ιαπωνίας, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Ιάπωνα πολίτη. (Τουλάχιστον εκεί σέβονται τους τουρίστες, όχι όπως οι δικοί μας εδώ…)Υπάρχουν 3 είδη JR Pass, αναλόγως με τις μέρες χρήσης. Άναλογα με τις μέρες παραμονής σας στην Ιαπωνία, πάρτε και το ανάλογο Pass. Οι τιμές (Μάϊος 2011) μπορεί να φαίνονται μεγάλες, αλλά σκεφτείτε ότι μια διαδρομή (one way) Οσάκα – Τόκυο κοστίζει 110 ευρώ και εσείς θα μπορείτε να κάνετε απεριόριστες διαδρομές. Το Pass επίσης πιάνει και τρένο και ηλεκτρικό, αρκεί η γραμμή να έχει το σηματάκι JR.
■Exchange Orders purchased on or after April 1, 2014
Type:
Green
Ordinary
Duration
Adult
Child
Adult
Child
7-day
38,880 YEN
19,440 YEN
29,110 YEN
14,550 YEN
14-day
62,950 YEN
31,470 YEN
46,390 YEN
23,190 YEN
21-day
81,870 YEN
40,930 YEN
59,350 YEN
29,670 YEN


Μπορείτε να αγοράσετε το Pass οnline εδώ, ή εάν είστε από Αθήνα, να πάτε στο Σύνταγμα στα γραφεία της JTB Greece. Διεύθυνση: Λεωφόρος Αμαλίας 42, Σύνταγμα, Τηλέφωνα: 210-3215835, 210-3215824. Με την αγορά θα πάρετε στα χέρια σας το exchange order, το οποίο θα το ανταλλάξετε με το κανονικό Pass μόλις φτάσετε στην Ιαπωνία. Υπάρχουν εκδοτήρια σε κάθε μεγάλο σταθμό της Ιαπωνίας, αλλά και στο αεροδρόμιο. Οπότε καλό είναι να πάρετε το Pass μόλις φτάσετε, καθώς έτσι θα γλιτώσετε και το εισιτήριο (8 ευρώ) μέχρι το ξενοδοχείο.
Χάρτης "Shinkansen"
Μέχρι εδώ, τα έξοδα μας (αεροπορικά, ξενοδοχεία, JR Pass) για ένα ταξίδι 20 ημερών ανέρχονται σε 1800-1900 ευρώ. Δεν αξίζει να πάτε για λιγότερο από 20 μέρες στην Ιαπωνία. Κανονίστε μια άδεια στην δουλειά σας, εν ανάγκη ενημερώστε 6 μήνες πριν, αλλά πάρτε τουλάχιστον τόσες μέρες άδεια ώστε να μείνετε 20 μέρες στην Ιαπωνία.  Κρίμα τα αεροπορικά, αν σκοπεύετε να μείνετε λιγότερο.

Τέταρτο βήμα:
Διατροφή και τα λοιπά μικροέξοδα
Πέρα από τα στάνταρ έξοδα, μένει η διατροφή και τα λοιπά μικροέξοδα. Σε αντίθεση με ότι ακούγεται, στην Ιαπωνία δεν είναι πανάκριβα.Φυσικά αν σκοπεύετε να τρώτε sushi σε παραδοσιακά μαγαζιά κάθε μέρα, υπολογίστε 30-40 ευρώ την επίσκεψη, αλλά υπάρχουν και οι εναλλακτικές φτηνές, αλλά καλές επιλογές.Κάθε σταθμός τρένου στην Ιαπωνία είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, με άπειρα μαγαζιά και εστιατόρια. Εκεί μπορείτε να φάτε του σκασμού με λιγότερο από 15 ευρώ. Άν θέλετε sushi, μπορείτε να πηγαίνετε σε kaiten zushi μαγαζιά, όπου ένα πιάτο sushi έχει 1-1.5 ευρώ και με 10 ευρώ το πολύ έχετε χορτάσει. Μπορείτε επίσης να παίρνετε έτοιμα φαγητά και σάντουιτς από σουπερ μάρκετ σε γελοίες τιμές. 

Γενικώς δεν θα χρειαστείτε πάνω από 25 ευρώ για φαγητό την ημέρα, εάν δεν κάνετε μεγάλες καταχρήσεις. Οπότε για 20 μέρες θα χρειαστείτε περίπου 500 ευρώ για φαγητό. Υπολογίστε επίσης γύρω στα 150 ευρώ για διάφορα εισιτήρια μουσείων ή κάστρων. 50 ευρώ για τυχόν εισιτήρια μετρό που μπορεί να χρειαστεί να πάρετε (το JR Pass δεν καλύπτει μετρό). Με το budget των 3000 ευρώ μας μένουν και 400 ευρώ για ψώνια και σουβενίρ. Φυσικά όποιος αποφασίσει να μείνει στην Ιαπωνία λιγότερο από 20 μέρες, θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα. Τώρα πλέον, είστε καλυμμένοι σε ότι αφορά το οργανωτικό κομμάτι του ταξιδιού. 
Γενικές Συμβουλές
Προσέξτε να μην έχει λήξει το διαβατήριό σας. :P Καλό είναι να αλλάξετε ευρώ σε γιεν πριν φύγετε από την Ελλάδα, ώστε να έχετε μαζί σας. Το ξενοδοχείο που μένω συνήθως στην Οζάκα δεν δέχεται πληρωμή online, και πληρώνω μετρητά κάθε φορά που έρχομαι. Μπορείτε να κάνετε παραγγελία γιεν σε κάθε μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα. Μετατρέψτε 1000 ευρώ σε γιεν, να έχετε μαζί σας. Αν θέλετε να κάνετε ανάληψη μετρητών στην Ιαπωνία, να ξέρετε ότι οι κάρτες ανάληψης και οι πιστωτικές που έχουν το σήμα Maestro, δουλεύουν στην Ιαπωνία, αλλά μόνο στα μηχανήματα της Citibank. Σε οποιαδήποτε άλλη Ιαπωνική τράπεζα δοκίμαζα, δεν μπορούσα να βγάλω χρήματα. Πάρτε μαζί σας ένα laptop οπωσδήποτε. Το 99% των ξενοδοχείων έχει δωρεάν internet, και θα το χρειαστείτε για να κοιτάτε τουριστικούς προορισμούς, να αποφασίζετε που θα πάτε την άλλη μέρα κλπ. 

Οι πρίζες τους διαφέρουν από τις δικές μας, οπότε καλό είναι να βρείτε έναν μετατροπέα schuko σε JIS 8303. Έγω στάθηκα τυχερός, καθώς όποτε πήγαινα Ιαπωνία, είχε να μου δώσει αντάπτορα η κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Λογικά πουλάνε και στο αεροδρόμιο.

Αυτά…. και καλό ταξίδι!

Tuesday, March 18, 2014

Μαζί.... σιωπήσαμε...

Τελικά ίσως η άλωση δεν έγινε από κάποιον εξωτερικό εχθρό... αλλά εκ των έσω. Πάντα φαίνονταν παράξενο η εμμονή του πολιτικού συστήματος στον διαχωρισμό σε "αριστερά" και "δεξιά". Σαν να μην υπήρχαν άλλες πολιτικές εκφάνσεις και ο διαχωρισμός ήταν ευνόητα πάντα δύο στρατόπεδα σε αντίπερα όχθες: εμείς και οι άλλοι.

Χρησιμοποιώντας όμως την λογική μπορεί οποιοσδήποτε να συνειδητοποιήσει ότι το ανώριμο διπολικό σύστημα πολιτικής έκφρασης που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αποδέχονταν χωρίς δεύτερη σκέψη έκρυβε ένα πολύ μεγάλο αρνητικό χαρακτηριστικό: την πνευματική φτώχεια και έλλειψη ηθικής που διακατείχε την ελληνική κοινωνία.

Με την έλευση της κοινωνικής και αναπόφευκτα της πολιτικής κρίσης που επέφερε η δημοσιονομική λιτότητα, η κομματική εξάρτηση άρχισε να χαλαρώνει. Έχοντας πλέον εκχωρήσει μεγάλο μέρος της Εθνικής Κυριαρχίας με την υπογραφή της τριμερούς μνημονιακής σύμβασης τα περιθώρια συντήρησης ενός πελατειακού συστήματος στέρεψαν. Τότε, δια μαγείας μέσα σε διάστημα λίγων μηνών γινόμαστε μάρτυρες μιας ξαφνικής μεταμόρφωσης της Ελληνικής κοινωνίας: για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η ελληνική κοινωνία αποκτά έκφραση πολιτικού πλουραλισμού! Ο Έλληνας βγαίνει από τον πολιτικό του μεσαίωνα μέσα σε ένα έτος και ξαφνικά  αποκτά Εθνικιστικό κόμμα, Οικολόγους, Φιλελεύθερους, Ριζοσπάστες κεντρώους, Αναρχικούς, Σοσιαλδημοκράτες, Δεξιούς, Συντηρητικούς και η λίστα δεν τελειώνει!

Κάποιοι ίσως παρασυρθούν και θεωρήσουν αυτή την συμπεριφορά λογική ή ακόμα και σημάδι ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας..... κάθε τι άλλο όμως... Αντιθέτως δείχνει ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας συμμετείχε ενεργά στην πολυετή "ομερτά" για ένα και μόνο σκοπό: την νομή της εξουσίας και το ίδιον όφελος ψηλά και πάνω από το συλλογικό όφελος των Ελλήνων. Και μπροστά σε αυτό το βωμό θυσίασε πολλά όπως την ορθή πολιτική σκέψη, την πρόληψη, την σύνεση, την λογική και ίσως το χειρότερο όλων, το μέλλον των επόμενων γενιών. Απέδειξε περίτρανα η πολιτική ελίτ και η πολυπληθής αυλή της που απαρτίζει πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας την πνευματική της φτώχεια αλλά και την ανηθικότητα της. 

Η περίφημη δήλωση του Πάγκαλου "μαζί τα φάγαμε" είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και προσβολή για τους ηθικούς πολίτες... γιατί οι κάποιοι "που τα φάγανε" δεν είναι "όλοι" και αυτοί οι κάποιοι έχουν ονοματεπώνυμο.... αυτοί οι κάποιοι συντέλεσαν με την κάλυψη των κομμάτων τους μικρά και μεγάλα οικονομικά εγκλήματα ζημιώνοντας την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες...

Αυτό όμως είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος,  γιατί η άλλη όψη λέει ότι για τις δεκαετίες που συντελούνταν η νομή της εξουσίας λίγοι αντέδρασαν και λίγοι μίλησαν. Η σιωπή μας, ακόμα και αυτών που έβλεπαν το κακό να συντελείται, ήταν η σιωπηρή συναίνεσή μας σαν κοινωνία. Για αυτό εν κατακλείδι θα παραφράσω την φράση του Πάγκαλου και θα πω: 

"........ μαζί σιωπήσαμε".




Monday, March 3, 2014